lijevi izbornik
8.jpg
Zagrebačka banka

O NAMA - POVIJEST

1934
1949
OSNIVAČI DVD-a TUŽNO 1934.g.
OBNOVITELJI RADA DVD-a TUŽNO 1949.g.
1956
1959
1. VATROGASNI APARAT DVD-a TUŽNO 1956.g.
PROSLAVA POVODOM 25g. RADA DVD-a TUŽNO 1959.g.
1971
1972
PROSLAVA POVODOM NABAVKE VATROGASNOG AGREGATA FIRME "ROSENBAUER" 1971.g.
PROSLAVA POVODOM NABAVKE PRVOG VATROGASNOG VOZILA DVD-a TUŽNO 1972.g.

Davne 1934. godine mještani Tužna odlučili su osnovati dobrovoljno vatrogasno društvo.Osnivači su bili Cuklin Blaž,Rihtar Josip,Dumbović Ciril,Njegovec Juraj,Gašparec Zvonko,Cuklin Stjepan,Đuras Mato,Dumbović Marko,Čus Ivan,Hajsok Mirko,Vincek Ivan,Đuras Mato,Čus Milan,Grđan Mirko.Od samog začetka rada društvo je imalo oko 25 članova,a prvi predsjednik DVD-a je bio Rihtar Josip,dok je Cuklin Blaž bio prvi zapovjednik.
Godinu dana poslije,donacijom općinskog poglavarstva Vidovec nabavljena je prva ručna vatrogasna štrcaljka.Početkom 2. svijetskog rata 1941. g. društvo je prestalo djelovati,da bi se ponovno osnovalo 8 godina kasnije,1949. god. Uz veliki odaziv mještana.S tom godinom započinje i organizirano školovanje vatrogasaca za dočasnike i časnike.Početkom 50-tih godina počela je gradnja spremišta,a uz financijsku pomoć mještana Tužna nabavljen je i prvi vatrogasni agregat za kojeg su iste godine nabavljena specijalna kola sa konjskom zapregom.
Samodoprinosom mještana 1963. god. je izgrađen vatrogasni dom.Do 1970. god. društvo je djelovalo sa postojećom opremom, a te godine je uz pomoć mještana i VZ Varaždin nabavljen novi agregat «Rosenbauer».
Godinu dana kasnije uz istu financijsku pomoć nabavljeno je i prvo vatrogasno vozilo «IMV»,te je nabavljena modernija vatrogasna oprema.Tih godina društvo je značajno povećalo broj članova,pa se osnivaju natjecateljske ekipe svih uzrasta,a nekoliko godina je djelovala i ženska ekipa. 1987. god. nabavljen je suvremeniji i moderniji vatrogasni kombi, a sljedećih godina je nabavljen novi usisni vod i više vatrogasnih cijevi. 2000 god. je uz pomoć MUP RH nabavljen novi vatrogasni agregat «Rosenbauer». Tijekom 2001 god. društvo je prišlo uređenju novog vatrogasnog spremišta koje se nalazi u sklopu obnovljenog društvenog doma.Također treba napomenuti da je tjekom te iste godine društvo prišlo školovanju svojih članova u zvanje vatrogasac,vatrogasac 1 klase,te dočasnik i dočasnik prve klase. U današnje vrijeme DVD Tužno djeluje u sklopu VZO –a Vidovec u kojem se još nalazi DVD Vidovec kao B društvo,te DVD Nedeljanec-Prekno i DVD Tužno kao D društva.Isto tako potrebno je napomenuti da je općina Vidovec,a na kojem području djeluje naše društvo provelo procijenu ugroženosti od požara te se s obzirom na tu procijenu vrši financiranje naših društava.
Za svojih 70 godina djelovanja društvo je pomagalo mještanima na razne načine u vrijeme elementarnih nepogoda(požara,poplava…)Društvo stoji uvijek na raspolaganju mještanima,a ako je potrebno i susjednim područjima i društvima.
lijevi izbornik FEGI DESIgN